26
Oct

Αγορά Ακινήτου – Υπολόγισε Μόνος σου τα Έξοδα

Συγχαρητήρια! Η ώρα για να απολαύσεις τους κόπους μίας ολόκληρης ζωής, και να αγοράσεις τη δική σου κατοικία, έφτασε! Αυτή η σημαντική απόφαση αποτελεί ουσιαστική οικονομική επένδυση και απαιτεί, από μέρους σου, προσεκτική διαχείριση και ενδελεχή έρευνα.

Και ενώ ο τομέας της αγοραπωλησίας κατοικιών συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως μέχρι και σήμερα η αγορά ακινήτου συνοδεύεται από αρκετή γραφειοκρατία και έξοδα. Μάλιστα, έξοδα τα οποία “άξαφνα” προκύπτουν.

Η συμβουλή που δίνουμε σε εσένα, ως έμπειροι επαγγελματίες στον τομέα των ακινήτων, είναι να ορίσεις τον οικονομικό προϋπολογισμό σου προτού ξεκινήσεις οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σε θέση να  αναζητήσεις ακίνητα τα οποία θα πληρούν τόσο τα λειτουργικά όσο και τα οικονομικά σου κριτήρια. Αυτός ο προγραμματισμός θα σε ανακουφίσει σημαντικά –ιδιαίτερα- στις περιπτώσεις που έχεις προβεί σε διαδικασία αγοράς ακινήτου με δάνειο.

Στο παρόν άρθρο έχουμε συμπεριλάβει τα σημαντικότερα έξοδα αγοράς ακινήτου που θα χρειαστεί να προσέξεις, ώστε να μην έρθεις τελικά αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Υποχρεωτικά Έξοδα

Εφορία:

Το κόστος μεταβίβασης ακινήτου στο όνομα σου γίνεται με την καταβολή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ) στην εφορία. Ο εν λόγω φόρος ανέρχεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (ή της εμπορικής του αξίας, αν η δεύτερη είναι μεγαλύτερη), τον οποίο μπορείς να καταβάλεις ηλεκτρονικά στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με τον πωλητή, ώστε να εκδοθεί η ταυτότητα πληρωμής για την καταβολή του φόρου.

Υπάρχει και η περίπτωση απαλλαγής από τον ΦΜΑ για αγορά πρώτης κατοικίας σε όσους είναι δικαιούχοι.

Συμβολαιογράφος:

Η παρουσία του συμβολαιογράφου είναι απαραίτητη τόσο για τη σύνταξη του συμβολαίου μεταβίβασης όσο και για την πλήρη ενημέρωση των συμβαλλόμενων για θέματα που αφορούν τους όρους του συμβολαίου. Με τη δική του παρουσία διαβάζονται, κατανοούνται και υπογράφονται τα συμβόλαια, τα οποία ύστερα αναλαμβάνει να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές.

Η αμοιβή του ανέρχεται ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (ή της εμπορικής αξίας αν η δεύτερη είναι μεγαλύτερη) όπως έχει οριστεί από τον νόμο. Ο συμβολαιογράφος παραμένει σε διαθεσιμότητα για οποιαδήποτε νομική διαδικασία προκύψει σε ύστερο χρόνο.

Προαιρετικά Έξοδα

Δικηγόρος:

Ο δικηγόρος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των τίτλων της ιδιοκτησίας και είναι αρμόδιος να σε ενημερώσει για τυχόν νομικά κωλύματα, όπως βάρη και διεκδικήσεις που αφορούν το ακίνητό σου. 

Με την ισχύουσα νομοθεσία η παρουσία ενός δικηγόρου κατά την υπογραφή του συμβολαίου για την αγορά ακινήτου δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο είναι εκείνος που θα σε εκπροσωπήσει και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα σου ώστε να ολοκληρωθεί η αγορά ακινήτου χωρίς προβλήματα.

Μηχανικός:

Η βεβαίωση ενός μηχανικού πιστοποιεί πως δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο ακίνητο που επρόκειτο να αγοράσεις. Στις περιπτώσεις που διαγνωστεί το προαναφερθέν είναι υπεύθυνος να σε ενημερώσει σχετικά με  τις επόμενες κινήσεις που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν.

Μεσιτικό Γραφείο:

Ένας έμπειρος επαγγελματίας στον τομέα της αγοράς ακινήτου ωστόσο, παρέχει χρήσιμες συμβουλές που αφορούν τη συνολική διαδικασία της αγοραπωλησίας και προσφέρει σημαντική βοήθεια ως προς το διαπραγματευτικό κομμάτι με τον πωλητή του ακινήτου που σε ενδιαφέρει.

Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Το μεσιτικό γραφείο Level Realty είναι δίπλα σου στην αναζήτηση της ιδανικής κατοικίας με συνεχή καθοδήγηση, χρήσιμες συμβουλές και άριστο διαπραγματευτικό λόγο.

Η αμοιβή του μεσίτη ενδεικτικά κυμαίνεται στο 2% της εμπορικής αξίας πλέον ΦΠΑ.

Εν κατακλείδι…

Η αγορά ακινήτου, όπως αναλύσαμε και παραπάνω, αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί άριστη εικόνα των βημάτων που θα ακολουθήσεις αλλά και πλήρη γνώση για τα έξοδα αγοράς ακινήτου που θα καλεστείς να τακτοποιήσεις. Το μεσιτικό γραφείο Level Realty βρίσκεται στο πλάι σου με συνεχή καθοδήγηση και παροχή συμβουλών ώστε να κάνεις το σπίτι των ονείρων σου -εύκολα και αξιόπιστα- δικό σου. Άλλωστε η αγορά ακινήτου στα νότια προάστια είναι η ειδικότητά μας!

Εμπιστεύσου την έμπειρη ομάδα του μεσιτικού γραφείου Level Realty.