10
Jan

10 tips για να βρεις το ιδανικό σπίτι

Από την ομάδα της Level Realty


Μια λαϊκή ρήση λέει πως μέχρι να παντρέψεις παιδί και να φτιάξεις σπίτι δεν έχεις βουτήξει στον πυθμένα με τις δυσκολίες της ζωής. Αν λοιπόν η αγορά ενός σπιτιού σου φαντάζει αληθινός κυκεώνας, η ομάδα των ειδικών της Level Realty είναι εδώ για να σε εφοδιάσει με τις κατάλληλες συμβουλές πριν κάνεις το μεγάλο βήμα και πεις ένα από τα δυο πιο σημαντικά «I do» της ζωής σου.

Πριν βγεις στην αναζήτηση, σκέψου πώς θες να είναι το μελλοντικό σου σπίτι

Κάνε μια λίστα με όλες τις προδιαγραφές, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες, αλλά και το ευρύτερο όραμα που έχεις για το σπίτι που αναζητάς. Όσο μικρές ή ασήμαντες και να δείχνουν εκ πρώτης άποψης, θα φανούν χρήσιμες ως μπούσουλας και ως navigator ο οποίος θα σε βγάλει στον προορισμό σου.

Βρες το budget και μείνε σε αυτό

Προτού βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη σου, σιγουρέψου πως διαθέτεις τους οικονομικούς πόρους, ή ακόμα πως το δάνειό σου πρόκειται να εγκριθεί. Η διαδικασία της εύρεσης θα γίνει πολύ ευκολότερη αν γνωρίζεις εξ’ αρχής το πλαφόν που διαθέτεις στο πορτοφόλι (ή στις τραπεζικές σου καταθέσεις), κάτι που θα σου υποδείξει με σαφήνεια σε ποια κοστολογική γκάμα θα κινηθείς χωρίς να παρεκκλίνεις.

Μείνε προσγειωμένος

Μπορεί στη φαντασίωσή μας το ιδανικό σπίτι να μοιάζει με μια πολυτελή εκδοχή της Playboy Mansion. Και κάπου εδώ τελειώνει το όνειρο και επανερχόμαστε στην πραγματικότητα. Για να αποφύγεις μια πιθανή κρίση πανικού, θα ήταν φρόνιμο να έχεις ήδη καθορίσει τις προδιαγραφές της αναζήτησής σου με βάση ξεκάθαρα ρεαλιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των μελών της οικογένειάς σου, ο οποίος θα υποδείξει και τον αριθμό των δωματίων ή τα στοιχειώδη τετραγωνικά που χρειάζεται το μελλοντικό σου σπίτι προκειμένου να είναι λειτουργικό.

Να είσαι ανοιχτός στην πιθανότητα της παρέμβασης

Πολλά από τα σπίτια που θα δεις ίσως να μην βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όχι μόνο την τωρινή εικόνα του σπιτιού, αλλά την ίδια την προοπτική που μπορεί αυτό να αποκτήσει. Τα παλιά μωσαϊκά που ούτως ή άλλως βρίσκονται ξανά στη μόδα μπορούν να γυαλιστούν και να δώσουν ένα ρετρό χαρακτήρα στον χώρο, ή ακόμα και να αντικατασταθούν με ξύλο ή πάτωμα laminate, με τον ίδιο τρόπο που τα παλιά ντουλάπια της κουζίνας μπορούν εύκολα να δώσουν τη θέση τους στην εργονομική κουζίνα που πάντα ονειρευόσουν. Εκτός από τις μεγάλες παρεμβάσεις που αφορούν στη διαρρύθμιση του χώρου, κάποιες μικρές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ο φωτισμός, μπορούν να μεταμορφώσουν σε βάθος την εικόνα ενός σπιτιού και να το κάνουν λειτουργικό εκ νέου.

Η περιοχή είναι σημαντικός παράγοντας

Πάρε το αυτοκίνητο και κάνε μια βόλτα σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων, προκειμένου να γνωρίσεις την περιοχή και να εξασφαλίσεις πως ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και τον τρόπο ζωής σου. Προτού προχωρήσεις σε αγορά ή ενοικίαση, είναι καλό να γνωρίζεις πρακτικά πράγματα, όπως αν υπάρχει σχολείο κοντά στην περιοχή του σπιτιού, ή αν οι υπάρχουσες συγκοινωνίες διευκολύνουν τη ρουτίνα της μετακίνησής σου.

Κάνε μια ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς

Ψάξε την περιοχή που θες όλες τις ώρες της ημέρας. Ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως πάρκα, σχολεία και ιατρικά κέντρα της δίνουν ένα family friendly χαρακτήρα και προσδίδουν ένα γενικότερο αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας στο φόντο. Πολλοί πιθανοί αγοραστές ή ενοικιαστές συνηθίζουν να γνωρίζουν την περιοχή, αλλά και τους μελλοντικούς τους γείτονες προτού μετακομίσουν εκεί.

Ζήτησε τη βοήθεια του μεσίτη σου

Ένας επαγγελματίας μεσίτης θα σου προσφέρει μια εμπεριστατωμένη γνώμη για την κατάσταση του σπιτιού. Στην περίπτωση κάποιας αγοράς, ο μεσίτης μπορεί εκ των προτέρων να εκτιμήσει το σπίτι και να γνωματεύσει την αναλογία ποιότητας και τιμής. Είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερο να έχεις σαφή εικόνα των προβλημάτων ενός σπιτιού, παρά να βρεθείς αντιμέτωπος με αυτά στη συνέχεια, δηλώνοντας πλήρη άγνοια.

Βρες χώρο για τη ζωή (και τα παπούτσια σου)

Σιγουρέψου πως το σπίτι που αναζητάς, εκτός από σαλο-κουζίνα και μπαλκόνι, διαθέτει και άφθονους αποθηκευτικούς χώρους ή έστω, προδιαγραφές για αυτούς. Ο μελλοντικός εαυτός σου θα σου είναι για πάντα ευγνώμων.

Εμπιστέψου το ένστικτό σου

Είναι μάλλον ο πιο απλός τρόπος για να δεις αν το σπίτι που κοιτάζεις είναι κατάλληλο για σένα. Κλείσε τα μάτια σου και δες τον εαυτό σου ή τα μέλη της οικογένειάς σου να κοιμούνται, να τρώνε και εν τέλει να ζουν μέσα σε αυτό. Δείξε εμπιστοσύνη όχι μόνο στο κριτήριο, αλλά και στο ένστικτό σου και βασίσου στο συναίσθημα που μας δημιουργεί πάντα ένας χώρος.

Κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών σου

Είναι η στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις πως τα περισσότερα σπίτια έχουν ατέλειες. Είτε προβείς σε αγορά, ή σε ενοικίαση, ή σε ανακαίνιση, ίσως να πρέπει να είσαι περισσότερο ευέλικτος και διαλλακτικός στο ενδεχόμενο κάποιας πιθανής μετατροπής ή ριζικής επίλυσης προβλημάτων. Μην ξεχνάς πως το σπίτι είναι μια αληθινή δέσμευση ζωής και γι’ αυτό τον λόγο, οι πιθανότητες να μας απογοητεύσει δεν είναι αμελητέες. Όμως, ζώντας μέσα σε αυτό έχεις περισσότερες ευκαιρίες να το μετατρέψεις όπως είχες ονειρευτεί αρχικά, παρά τα μειονεκτήματά του. Κι αν μετά από όλα αυτά δεν γίνει ποτέ το σπίτι των ονείρων σου, θα είναι τουλάχιστον πάντα, το δικό σου, υπέροχο σπίτι!