14
Jan

Μετακομίζεις; Αυτές είναι οι συμβουλές που θα χρειαστείς… πριν κάνεις βήμα!

Ακόμα και αν θεωρείσαι βετεράνος στη μετακόμιση, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα εύχεσαι να είχες κάνει διαφορετικά στη διαδικασία. Η ομάδα της Level Realty σου ετοίμασε έναν οδηγό, ο οποίος θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τέλεια, αλλά και να ανταπεξέλθεις σε όλα τα «things to do» στο δύσκολο κεφάλαιο που ονομάζεται μετακόμιση!


Σχεδίασε αυστηρά το χρονικό πλαίσιο της μετακόμισης
Εν αρχή ην ο λόγος. Κι όπου λόγος, μπορείς άφοβα να τοποθετήσεις τις βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες λίστες με τις εκκρεμότητες. Η δημιουργία ενός ακριβούς πλαισίου μετακόμισης αποτελεί απαραίτητο σημείο αναφοράς, στο οποίο θα ανατρέχεις για να βεβαιωθείς πως τα πάντα στο σχέδιό σου βαίνουν καλώς. Το χρονικό διάστημα που έχεις προκειμένου να υλοποιήσεις το σχέδιο, αλλά και ορθολογιστικά σχεδιαγράμματα με τις εκκρεμότητες σε καθημερινά, εβδομαδιαία ή μηνιαία διάταξη θα λειτουργήσουν ως τα μόνα αγχολυτικά, τα οποία θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς αποτελεσματικά το στρες που μπορεί να δημιουργηθεί από ένα τέτοιο εγχείρημα.


Ζήτησε βοήθεια από το περιβάλλον σου
Είτε πρόκειται για κατηγοριοποίηση και πακετάρισμα, είτε για καθάρισμα, είτε ακόμα για babysitting, η βοήθεια από το φιλικό ή οικογενειακό σου περιβάλλον μπορεί να είναι ανεκτίμητη, ιδίως στην περίπτωση μιας μετακόμισης-αστραπή. Γι’ αυτό τον λόγο ενημέρωσε έγκαιρα το περιβάλλον σου ώστε να βεβαιωθείς ότι τα άτομα στα οποία στηρίζεσαι θα βρίσκονται εκεί όταν τα χρειαστείς.


Δημιούργησε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό
Ο σχεδιασμός ενός υλοποιήσιμου και ρεαλιστικού προϋπολογισμού είναι το βασικό κλειδί στην περίπτωση μιας καλά προγραμματισμένης μετακόμισης. Φυσικά, μην ξεχνάς ότι δεν αρκεί απλώς η δημιουργία του προϋπολογισμού, αλλά και η πειθαρχία σε αυτόν. Για καλό και για κακό, βεβαιώσου πως στο μπάτζετ σου έχεις λάβει υπόψη τα εξής:

  • Το κόστος της μεταφορικής εταιρείας. Φυσικά εδώ, οδηγός πλοήγησης είναι η καλή έρευνα αγοράς, οι συστατικές από κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μεταφορικές εταιρείες για τη δική του μετακόμιση, κριτικές στο διαδίκτυο, αλλά και η απευθείας συνεννόηση με τις ίδιες τις εταιρίες, οι οποίες θα σου στείλουν τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. 

  • Υπηρεσίες έξτρα: Συνήθως σε αυτές υπολογίζονται υπηρεσίες και κόστη για έπιπλα που δεν μετακινούνται εύκολα, όπως πιάνα ή έργα τέχνης μεγάλης αξίας.
    Στη Level Realty μπορούμε φυσικά, να σε βοηθήσουμε δίνοντάς σου συστατικές για αξιόπιστες μεταφορικές με τις οποίες έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς οι πελάτες μας, γλιτώνοντάς σε από πολύ χρόνο και ίσως, και από κακοτοπιές.

Κάνε εκκαθάριση τώρα!
Στον σχεδιασμό μιας σωστής μετακόμισης, τα πάντα είναι καταγεγραμμένα. Αυτό σημαίνει πως θα αναγκαστείς να επιλέξεις τι να κρατήσεις και τι να αφήσεις πίσω σου. Αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς και που γεμίζουν ασφυκτικά τα ντουλάπια στο υπάρχον σπίτι σου δεν χρειάζεται να γεμίσουν και τα ντουλάπια της νέας κουζίνας σου. Αν δεν θες να πετάξεις ή να ανακυκλώσεις, μπορείς πάντα να δωρίσεις εκείνη τη συλλογή από τα αχρησιμοποίητα πλαστικά τάπερ, ή τα άδεια βάζα από μαρμελάδες και ντομάτες κονκασέ, ή οτιδήποτε άλλο θεωρείς πως σου πιάνει τόπο χωρίς λόγο.

Έχεις πακέτο
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τεχνικές για πακετάρισμα και τακτοποίηση. Από το δίπλωμα των ρούχων ως τη διανομή σε κούτες, μπορείς να βρεις πλήθος εφαρμογών που θα σε βοηθήσουν. Φυσικά, θα χρειαστείς αποθηκευτικούς σάκους, σακούλες και μεγάλες κούτες. Οι άνθρωποι των μεταφορικών εταιρειών μας συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσουμε υλικά από καλές πρώτες ύλες για την τακτοποίηση, το πακετάρισμα και τη μεταφορά. Μην ξεχνάς, πως οι κούτες μαναβικής και του σούπερ-μάρκετ μπορεί να είναι ιδανικές για τη μεταφορά φρούτων και λαχανικών, αλλά μπορεί κάλλιστα να σε προδώσουν, αν το περιεχόμενό τους είναι τα καλά κρυστάλλινα ποτήρια σου. Το διάστημα που θα ακολουθήσει, οι κούτες από σκληρό πεπιεσμένο χαρτί, η μονωτική ταινία και το σελοφάν με φυσαλίδες (κοινώς bubble wrap) θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σου, καθώς θα προστατέψουν με ασφάλεια ολόκληρο το νοικοκυριό σου.

Οργάνωσε τα έγγραφά σου
Χρησιμοποίησε χρωματιστά ντοσιέ για να ξεχωρίσεις και να μεταφέρεις όλα τα έγγραφα που πρέπει να διασώσεις. Αποδείξεις, φόρμες, συμφωνίες, ιατρικές εξετάσεις, φορολογικά και άλλου τύπου έγγραφα δεν έχουν καμιά δουλειά μέσα στις κούτες με τα λινά και τα είδη προικός που σου κληροδότησε η συγχωρεμένη η γιαγιά σου.

Κάνε μια επιχείρηση σκούπα!
Χώρισε την καθαριότητα ανάλογα με τα δωμάτια. Μια αποτελεσματική χλωρίωση των ειδών υγιεινής, η αφαλάτωση των πλακιδίων στο μπάνιο και την κουζίνα, ο καθαρισμός και η αντισηψία των επιφανειών και φυσικά, το καθάρισμα των γυάλινων επιφανειών και των παραθύρων αποτελούν ένα γεμάτο πλάνο, το οποίο όσο και να αποφεύγεις, θα πρέπει να κάνεις, τόσο πριν χαιρετήσεις το καινούργιο σου σπίτι, όσο και το προηγούμενο που φυσικά, οφείλεις να αφήσεις σε αξιοπρεπή κατάσταση.

Προετοιμάσου για τη μέρα της μετακόμισης
Η μεγάλη μέρα προβλέπεται μακριά και κουραστική. Φρόντισε να έχεις εφοδιαστεί με νερό, καφέ, φρέσκα φρούτα και ίσως κάποια ελαφριά γεύματα, τα οποία θα χαρίσουν ενέργεια τόσο σε εσένα, όσο και στους ανθρώπους που θα σηκώσουν στα χέρια τους τον βαρύ καναπέ του σαλονιού σου.

Βάλε στο πλάνο και τα παιδιά
Αν το πλάνο της μετακόμισης συμπεριλαμβάνει ανήλικα άτομα, μπορείς να προνοήσεις ώστε να τα εντάξεις στις δραστηριότητές σου. Ανάλογα την ηλικία που βρίσκονται, μπορείς να τους δώσεις να αναλάβουν κάποια πράγματα, ώστε να συμμεριστούν τις ευθύνες, αλλά και να βιώσουν την ενέργεια και τη σημαντικότητα της ημέρας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς πάντα να ζητήσεις τη βοήθεια του παππού και της γιαγιάς, ή ακόμα κάποιου φιλικού προσώπου, οι οποίοι θα τα κρατήσουν μακριά από τους τρελούς ρυθμούς της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ετοίμασε έναν παιδικό σάκο με επιτραπέζια μαγνητικά παιχνίδια, είδη ζωγραφικής, βιβλία, αλλά και μια feel good playlist που θα τα κρατήσει απασχολημένα οπουδήποτε και να βρίσκονται.

Προετοίμασε τον σάκο της διανυκτέρευσης
Είναι βέβαιο πως το πρώτο σου βράδυ θα το περάσεις παρέα με τις κούτες που θα βρίσκονται διάσπαρτα ολόγυρά σου. Σίγουρα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσεις σε αυτές είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα χρειαστείς τόσο το βράδυ, όσο και το επόμενο πρωί όπως:

  • Οδοντόκρεμα, νήμα και οδοντόβουρτσες, σαμπουάν και σαπούνι.
  • Καφετιέρα, γάλα, ζάχαρη, κούπες ή πλαστικά ποτήρια.
  • Τηλέφωνα και φορτιστές.
  • Αλλαξιές ρούχων.
  • Σεντόνια και πετσέτες.

Προσχεδίασε τη νέα διάταξη χώρου
Το να βγάλεις τα πράγματα από τις κούτες και να διαρρυθμίσεις με αυτά τους χώρους αποτελεί την πιο χρονοβόρο διαδικασία μιας μετακόμισης. Φτιάξε τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η διαδικασία αυτή όσο πιο ανώδυνη γίνεται. Ένας τρόπος είναι να έχεις τραβήξει φωτογραφίες των κενών χώρων του νέου σπιτιού, ώστε να αποφασίσεις που θα βάλεις τα έπιπλά σου, προτού σου τα αφήσει ο μεταφορέας.
Όπως είναι φυσικό, στο διάστημα που θα ακολουθήσει θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο και ενέργεια ώστε να ξεπακετάρεις και να συμμαζέψεις. Όμως, το μεγάλο βήμα θα έχει γίνει ήδη κι εσύ θα βρίσκεσαι μέσα στο νέο σου σπίτι, κάνοντας ένα μεγάλο, πετυχημένο, νέο ξεκίνημα!